HERO Supporting Malnutrition Center's Efforts in Haiti

​Barn i Haiti dör av svält. Internationella hjälporganisationer har varit delaktiga genom att göra befolkningen beroende av bistånd. FN bär dessutom skulden för en koleraepidemi som drabbat landet. För första gången under mitt yrkesliv i krig och katastrofer har jag svårt att möta offrens blick.Det enda som finns kvar av Gaëlson är skelett och hud. Han sitter på en stol med krökta fingrar. Två stora ögon tittar ut från det hårlösa kraniet. Varje revben syns genom det torra skinnet, varje kota, även senorna som håller ihop huvudet med axlarna syns tydligt.Ketia får näringsdropp genom näsan och suger på tummen. Hon håller på att tappa de få lockarna som hon har på huvud

et. Efter ett tag orkar hon inte längre suga på tummen. Hon tar sitt sista andetag och begravs i en vit klänning.Hela tiden kommer det in nya larm om barn som måste hämtas akut. Några av dem som inte hinner hämtas dör. De som hinner hämtas har man inte tillräckligt med resurser för att ta hand om.En pojke är svullen som en ballong över hela kroppen. Magen är tom men sticker ändå ut. Det är det sista tecknet på att ett barn håller på att avlida av undernäring.Bebisar ligger på britsar bredvid långa syrgastuber. En liten bebis som precis ska lyftas ut ur en ambulans är så liten att hon knappt syns under den rosa filten på britsen.Det här sker i Haiti. Ett land som ligger i Västindien, granne med turistparadiset Dominikanska Republiken.En tredjedel undernärdaEn knapp tredjedel av de haitiska barnen är undernärda och för korta i växten. Var femte barn är svårt undernärt. Det är fler än i krigsdrabbade Jemen.Stacy Librandi Bourne, landansvarig för ambulanssjukvårdsorganisationen Hero Client Rescue i Haiti, säger att hon vet att det är svårt att inte titta bort.Hon har rätt.Jag har arbetat i länder som Liberia och sett människor torka och blöda ihjäl av ebola. Jag har arbetat i länder som Honduras och sett mördade barn som dumpats på gator och soptippar.När jag möts av svältkatastrofen i Haiti har jag precis varit vid IS-fronten i Irak. Men inte ens i områden som har kontrollerats av IS har jag sett barn som dör för att det inte finns mat.Vad är det som händer i Haiti?Ambulanssjukvårdaren Philippe, som arbetar för Hero, hinner knappt svara på mina frågor för han måste hela tiden springa iväg när det kommer in nya samtal om barn som svälter.Undernäring var ett problem i landet redan före jordbävningen 2010. De senaste 18 månaderna har situationen förvärrats och sista halvåret har det blivit en katastrof då offentliganställd sjukvårdspersonal strejkar på grund av för låga löner och dåliga arbetsförhållanden.Sjukhus stängt – bårhus stängtHaitis största sjukhus har stängt, till och med bårhuset har stängt.Det finns just nu inte ett enda fungerande hjärtlaboratorium i hela landet, bara fyra skiktröntgenmaskiner och en magnetröntgen. Människor dör av vanliga sjukdomar och skador som går att bota och värst utsatta är barnen.Matbristen har sin grund i fattigdom, som i sin tur har sin grund i korruption och politisk oro i landet. De senaste åren har det varit klimatförändringar med kraftigt väderomslag och långa perioder utan regn i Haiti. Floder och vattenreserver har torkat ut och eftersom 90 procent av den odlade marken saknar bevattningssystem innebär det att alldeles för lite mat har producerats.Haiti importerar nu 80 procent av sitt eget lands stapelvara: ris.Samtidigt har en del internationella hjälporganisationer förvärrat situationen genom att ge mat i bistånd.– När varor som ris och jordnötter skickas till Haiti tror folk att de hjälper men i verkligheten skadar de den lokala ekonomin. De lokala jordbrukarna som odlar jordnötter och säljer dem på den lokala marknaden blir av med sin inkomstkälla när de ”gratis” jordnötterna kommer, förklarar Stacy Librandi Bourne.Det här är en problematik som sedan länge är känd och brukar beskrivas som att man inte ska ge bort fisk, utan redskap för att fiska och sälja fisken.KoleraepidemiUtöver att undernäringen har förvärrats av vissa hjälporganisationer har landet också varit drabbat av en koleraepidemi, som FN i går erkände att de bär skulden för. Tarmsjukdomen kom till Haiti med nepalesiska hjälparbetare 2010 och spreds via läckande avloppsrör på en FN-bas. Epidemin har krävt mer än 10 000 människoliv och smittat över 770 000 haitier sedan utbrottet. Det är nästan lika många som dog av ebola i Västafrika.Den redan bristfälliga sjukvården har slagits ut, det finns inte ens behandling för enkla diarrésjukdomar – och de undernärda barnen behöver akut livräddande sjukvård för att överleva.De behöver fungerande ambulanstransporter via mark och flyg. De behöver därefter behandling på klinik med näringsberikad mjölk, jordnötssmör, antibiotika, antiparasitmediciner samt en balanserad kost i sex till åtta veckor.Dessutom behöver barnens familjer stöd för att hitta långsiktiga lösningar och en väg ut ur fattigdomen.Detta finns det inte resurser till på Haiti.Stacy Librandi Bourne vet att några av barnen som vi pratat om i dag kommer vara döda i morgon.Jag frågar henne vad som är det värst tänkbara scenariot för landet. Hon säger att det redan har inträffat.– Det värst tänkbara scenariot är att någon dör av behandlingsbar undernäring år 2016. Jag vill så gärna tro att världen har kommit längre än så.Det har den inte.Det är därför som det är så svårt att titta in i Gaëlsons ögon.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© HERO Foundation INC.  501c3 EIN: 82-2729416